O utilizare ilegală a reţelelor sociale: oamenii îşi caută donatori de organe pe Facebook

de: Andrada Bonea
12 10. 2015

Site-urile precum Facebook sunt recunoscute pentru scopul primar de a face comunicarea mult mai uşoară, la nivel global.

Totuşi, potrivit unei anchete a Al Jazeera, există şi oameni care folosesc poate cea mai populară reţea socială în scopuri mai puţin nobile: pentru a cumpăra, respectiv vinde organe.

Deşi se presupune că pe piaţa neagră sunt valabile toate organele, rinichii sunt cei mai căutaţi. Din cei aproximativ 122.000 de americani aflaţi pe listele de transplanturi, mai mult de 80% caută rinichi. Dintre aceştia, doar aproximativ 10% primesc transplantul de care au nevoie, iar cei care nu o fac apelează la metode alternative. Şi ilegale.

Traficul de organe la nivel internaţional nu e tocmai o noutate. Totuşi, rolul social media e poate neaşteptat. Potrivit celor de la Al Jazeera, oamenii din India şi Sri Lanka creează conturi false de Facebook, pentru a publica mesaje pe grupuri de suport pentru cei care necesită transplanturi, specificând că sunt într-o căutare disperată de transplant pentru o rudă. De asemenea, îşi schimbă numerele de telefon şi informaţiile conturilor periodic, pentru a nu fi depistaţi.

În 2014, un reporter de la Sunday Post a testat tehnica şi a primit o duzină de răspunsuri la solicitarea unui rinichi pe un grup la întâmplare. Există, totuşi, şi persoane care văd aspectele presupus pozitive, şi anume faptul că în social media poţi găsi un donator voluntar, eliminând riscul apelării la piaţa neagră. Aceasta din urmă e încă foarte înfricoşătoare, tocmai din cauza practicilor deopotrivă ilegale şi imorale.

În această aplicabilitate neaşteptată a reţelelor sociale, Facebook e cea mai populară, tocmai pentru că e globală, iar grupurile facilitează concentrarea în acelaşi loc a oamenilor care au lucruri în comun, fie că vorbim de localizarea geografică, de o cauză sau de un interes. Deşi investigaţia Al Jazeera s-a concentrat pe schimburile din sud-estul Asiei, nu înseamnă că nu se întâmplă peste tot în lume.